Ewoud Vromant pakt zilver op International Para-cycling Classics Ronde in Vlaanderen

30 april 2023 | Damien De Leeuw | Sport

Ewoud Vromant net voor de start. ©Philip Van Geyt

Vandaag had de Vlaamse G-wielerklassieker 'De Ronde in Vlaanderen' plaats. De internationale topwielrenners zakten af naar ons land voor deze wedstrijd van organisator Isomundo. Het is de tweede editie van deze door de UCI erkende G-wielerklassieker. In 2021 viel de eerste editie sterk in de smaak bij de deelnemers.

De officiële start werd gegeven op de Markt in Brugge en de renners kwamen aan op de Grote Markt in Ronse. Onderweg trotseerde iedereen enkele bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen.

Ewoud Vromant, die tot de klasse MC2 behoort, had z'n start in Pittem en moest onderweg drie hellingen trotseren: de Pladijsstraat in Deerlijk, Rue Verte Voie in Rocourt en de Knokteberg in Kluisbergen. Vromant vat de wedstrijd samen in een gesprekje net na de finish: "Op een bepaald moment zijn er twee renners uit de MC5 klasse ontsnapt uit het peloton. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om mee aan te sluiten, maar na enkele kilometers moest ik de heren laten gaan. Uiteindelijk werd ik opgepikt door een tweede groep, en op die manier bleef ik toch enkele minuten voor het peloton." Zo'n dertig kilometer voor de streep had Vromant echter af te rekenen met kettingproblemen: "Echt een ongelukkig moment. Ik ben moeten stoppen en de ketting er opnieuw 'opsleuren'. Daarne reed ik nog dertig kilometer alleen op de kleine plateau."

Op tien kilometer van de finish, net boven de Knokteberg, is de voornaamste concurrent uit Australië van Vromant, Darren Hicks, komen aansluiten. "Ik kon op die kleine plateau echt geen snelheid maken, en hij heeft me dus geklopt in de sprint. Pech dus, want er zat meer in!" Vromant eindigde op 2 seconden van winnaar Hicks. Thibaud Thomanne, ook lid van het Belgisch Paralympisch Team, werd derde na meer dan 3 minuten.

We kijken alvast uit naar de volgende wedstrijd van Ewoud Vromant: de Wereldbeker in Oostende. Ewoud rijdt de tijdrit op vrijdag 5 mei om 9u30 en de wegrit op zondag 7 mei om 16u30.

Ewoud Vromant links naast winnaar Darren Hicks. Thibaud Thomanne eindigde op de derde plaats. ©Philip Van Geyt