“Terwijl ik fietste, dacht ik aan veel mensen. Teveel om goed te zijn.”

30 mei 2021 | Evi Baeyens | Sport

Tom Burms na de tweede dag van de 1000 km van Kom op Tegen Kanker, met dus 250km in de benen. © Facebook Tom Burms

Men ziet ze deze dagen ploeteren door het mooie, maar ook uitdagende landschap van de Giro in Italië; beroepswielrenners die ervoor kiezen helemaal au fond te gaan, uitgeput de finish te bereiken, uit liefde voor de sport, maar uiteraard ook omdat dat is wat van hen verwacht wordt.

Wat als je nu zo’n renner bent, die die zich wel wil laten sponsoren, maar om het integraal te schenken aan een nobel doel? Zo’n wielrenner is Tom Burms uit Sint-Lievens-Esse. Hij fietste dit jaar voor de vijfde keer op rij de 1000 km van Kom Op Tegen Kanker.

“In 2015 hoorde ik een radiospot over de 1000 km van KOTK. Op dat moment was ik nog lid van een plaatselijke wielerclub in Burst. Ik lanceerde het idee om met de club deel te nemen en de afstand over 8 renners te verdelen. Toen we aankwamen in de middagstad wist ik meteen dat ik deze afstand eens integraal solo wilde doen”, vertelt Tom. “Het zijn vier intense, maar warme dagen. Je fietst er naast mensen die je niet kent, ieder met zijn eigen verhaal. Tijdens het fietsen zijn mijn gedachten bij mensen die de strijd tegen kanker voeren, teveel mensen om goed te zijn!”

Om als team of solo deel te nemen aan de 1000 km van Kom Op Tegen Kanker moet je eerst 5500 euro startgeld inzamelen. Dat geld wordt onder meer aan kankeronderzoek besteed. “Om dat geld in te zamelen, hebben we drie jaar op rij een evenement op rollen georganiseerd, iets wat heel toegankelijk is voor iedereen, ongeacht de weersomstandigheden. Iedereen is vrij naast mij mee te rijden of te komen supporteren. Je kan niet opgeven als er zoveel volk rondom jou staat”, vult Tom lachend aan.

De laatste rit van de 1000 km van 2021 kreeg een onwezenlijk einde voor Tom. Na de rit bereikte hem het nieuws dat een goede vriend die dag was overleden aan … kanker. “Voor de start had ik al vernomen dat Gert ziek was. 1000 km lang dacht ik aan hem. Het is nog maar eens bewezen hoe belangrijk het is geld aan KOTK te doneren om kankeronderzoek verder te zetten.”

Tom hoopt zich tijdens het Hemelvaartweekend van 2022 weer te kunnen inzetten voor de 1000 km en wil opnieuw graag met het internationaal peloton deelnemen. De start is voorzien in Rennes, de aankomst in Mechelen. “De sfeer die daar hangt zorgt altijd voor kippenvel, het is altijd leuk om daar te komen supporteren.”

Audiofragmenten

22 mei 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner