"Maak omgeving voor en na school 10 minuten autovrij"

11 september 2018 | Sarah De Moor | Politiek

De nieuwe politieke beweging roodgroen beet de spits af in de verkiezingsreeks van het programma Helemaal Herzele op Radio Star. De beweging werd opgericht door enkele leden van de Herzeelse afdeling van S.pa. Over de naam ontstond de voorbije weken heel wat commotie, omdat die zou verwijzen naar de partij Groen!. “Van in het begin zijn we hier heel transparant over geweest”, vertelde lijsttrekker Jo De Loor. “Het is een nieuwe politieke beweging en dat hebben we ook zo gecommuniceerd. Het is niet S.pa en Groen!, maar roodgroen. We wouden met iets nieuws naar buiten komen, maar dat kon niet onder de vlag van een bestaande partij. Omdat onze tien speerpunten vooral verwijzen naar aandacht voor de mens en het ecologische aspect kwamen we bij de kleuren rood en groen uit.”

(lees verder onder de foto)

Lijsttrekker Jo De Loor
Lijsttrekker Jo De Loor tijdens het interview op Radio Star.

 

Ambitie

“Roodgroen is een experiment”, vertelde de lijsttrekker nog. “Die oude politieke cultuur - meerderheid versus oppositie - moet eruit. We moeten meer samenwerken in de gemeenteraad.” Evert De Spiegeleer, 18 jaar en de jongste kandidaat, wil ook de burger meer betrekken bij het beleid. “We kunnen burgerraden of wijkraden oprichten waarin iedereen zijn zegje mag doen.”

De nieuwe politieke beweging steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken: “We hopen op 15% van de stemmen, 20% zou een ongelofelijk succes zijn. En bij het vormen van een eventuele meerderheid sluiten we niemand uit", zei De Loor.

 

Prijzen rusthuis bevriezen

Betaalbaar wonen en betaalbare zorg voor iedereen, dat is één van de speerpunten van roodgroen. “Het beleid dat nu gevoerd wordt, krijgt van ons een onvoldoende. Vele mensen vallen uit de boot”, zei lijstduwer Noël De Smet. “De prijzen van het rusthuis van het OCMW zijn veel te hoog. Met een gemiddeld pensioen kom je niet toe. De assistentiewoningen zijn een fiasco. De prijzen mogen absoluut niet meer stijgen.”

Volgens nieuwkomer Pieter-Jan Vidts moet de buitenschoolse kinderopvang opgewaardeerd worden. “Het aantal opvangplaatsen moet naar omhoog. We willen één plaats voor elk kind vanaf 1 jaar. Nu wordt de opvang in de scholen georganiseerd. Vroeger was dat niet het geval en dat was beter. Kinderen zitten al acht uur per dag op school.” Roodgroen stelt verder ook een gezondheidsloket en een gemeentelijke mantelzorgpremie voor.

(lees verder onder de foto)

Archieffoto: Woonzorgcentrum Ter Leen
Archieffoto: Woonzorgcentrum Ter Leen

 

Integrale duurzaamheid

Nog zo’n speerpunt van roodgroen is duurzaamheid, op alle vlakken. “We moeten duurzaamheid laten inspijpelen in alle niveaus van het beleid”, opperden kandidaten Dirk Van Melkebeke en Bart Demyttenaere. “Elke belangrijke beslissing, van de gemeenteraad, maar ook van ambtenaren, verdient de duurzaamheidstoets: heeft dit invloed op de volgende generaties?”

Duurzaamheid zit ook geworteld in het klimaatplan Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen, waaronder gemeente Herzele haar handtekening plaatste. Dat realiseren vraagt volgens roodgroen een serieus engagement. “Plaats op alle openbare gebouwen zonnepanelen om meer groene stroom te realiseren. En elke burger moet de kans krijgen om daarin te participeren, ook mensen die het financieel moeilijker hebben. Het gebruik van het openbaar moet door de gemeente financieel gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door een tussenkomst bij een schoolabonnement, en zwerfvuil moet aangepakt worden door beter te sensibiliseren en te bestraffen.”

 

Schoolomgeving 10 minuten autovrij

Roodgroen pleit voor de introductie van het STOP-principe (stappen, trappen, openbaar vervoer, privévervoer), dat al in heel wat steden gebruikt wordt. “Bij elke beleidsbeslissing in het kader van mobiliteit wordt er dan eerste gekeken naar de voetganger, dan de fietser, van het openbaar vervoer en dan de auto”, legde kandidaat Benoit Coppens uit. “En de schoolomgeving moet veiliger. Maak die voor en na school tien minuten autovrij, zodat kinderen op een veilige manier te voet of met de fiets kunnen vertrekken.”

(lees verder onder de foto)

Archieffoto: Fietsende kinderen op de Tramzate
Archieffoto: Fietsende kinderen op de Tramzate

 

“Om de veiligheid te verhogen, moeten de wijkagenten meer in the picture komen”, zei Hielde Debruycker, tweede op de lijst, nog. “En we opteren ook voor veiligheidsambassadeurs. Dat zijn burgers die als aanspreekpunt fungeren voor die wijkagenten.”

 

Beluister hieronder de volledige uitzending van roodgroen tijdens het verkiezingsprogramma van Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Noël De Smet en Pieter-Jan Vidts over sociale zaken

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Jo De Loor, lijsttrekker, en Evert De Spiegeleer over behoorlijk bestuur

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Jo De Loor, lijsttrekker over de lijstvorming

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Dirk Van Melkebeke en Bart Demyttenaere over ecologie en duurzaamheid

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Hielde Debruycker en Benoit Coppens over veiligheid

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Annelies kiest: Laurien Sonck overtuigt Annelies in 1 minuut

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Spervuur voor de lijsttrekker

8 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner