Herzele blijft massaal hulp bieden aan getroffenen overstromingen zomer 2021

8 januari 2022 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

De groep vrijwilligers in Trooz ©Lokaal bestuur Herzele

De zware overstromingen in de Vesdervallei zitten nog altijd fris in ons geheugen en de ellende is daar nog lang niet voorbij. Al duizenden vrijwilligers zijn naar de getroffen gebieden getrokken, maar het werk is bijlange nog niet klaar. Daarom nam de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) Herzele samen met enkele vrienden uit Sint-Antelinks het initiatief om opnieuw hulp te bieden. “Dankzij de steun van het gemeentebestuur konden we vandaag 200 mensen een warme maaltijd aanbieden en een schooltje nieuw lesmateriaal bezorgen. Daarbovenop konden we dankzij het Rode Kruis en inwoners van Herzele ook conserven, kledij en huishoudgerief schenken”, zegt Heidi Knop, schepen van ontwikkelingssamenwerking. 

“We luisterden naar de verhalen van de slachtoffers, dat is minstens even belangrijk als de materiële steun.”
Jürgen De Prez

(lees verder onder de foto)


Geschonken meubels van gepensioneerd meubelmaker Rudy De Meu.

 

“Samen met enkele buren maakte ik deze zomer in Trooz al eens voor 200 mensen paella klaar. De wederopbouw gaat traag en de gesprekken met de inwoners toen lieten een zware indruk na. Daarom wilden we hen ook in de winter een extra hart onder de riem steken en hen een warme maaltijd aanbieden als solidariteitsactie”, aldus Jürgen De Prez. “Rudy De Meu, gepensioneerd meubelmaker, schonk tafels en stoelen. En dankzij een oproep op Facebook kregen we ook enkele paletten met voedingsmiddelen om mee te nemen. We luisterden naar de verhalen van de slachtoffers, want ook dat is minstens even belangrijk als de materiële steun”, benadrukt Jürgen De Prez. 

(lees verder onder de foto)


Het groepje vrijwilligers uit Herzele maakt lekkere paëlla voor zo'n 200 bewoners.

 

“Dat er na al die maanden nog zoveel miserie is, is hallucinant. Dat er mensen zijn zoals Juan, Jürgen en Rudy en vele anderen geeft me een warm gevoel.”
Schepen Heidi Knop

Schepen Knop kwam in contact met Juan Herrero, oprichter van Helpende Handen uit Kortrijk, die al zes maanden met een 60-tal vrijwilligers ieder weekend ter plekke helpt. Het begon met vier helpende handen, brandweerlui van de zone Fluvia, die de slachtoffers van overstromingen in Wallonië wilden helpen. Dankzij Juan trekken ze ondertussen wekelijks met een bus met 60 vrijwilligers naar het rampgebied om puin te ruimen. Bovendien zorgt Juan er ook voor dat alle hulpmiddelen ter plekke bij de juiste mensen terecht komen. "Het enthousiasme van deze mensen om te helpen in de Vesdervallei is hartverwarmend", zegt Heidi Knop. "Dat enthousiasme zorgt niet alleen voor veel hulp, maar versterkt ook het geloof in mensen dat we in solidariteit alle problemen kunnen oplossen. Dat er na al die maanden nog zoveel miserie is, is hallucinant. Dat er mensen zijn zoals Juan, Jürgen en Rudy en vele anderen geeft me een warm gevoel.”

Luister hieronder naar een interview met Marc Danckaert, één van de vrijwilligers uit Sint-Antelinks, in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

8 januari 2022 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner