Eerstelijnszone Panacea zoekt vrijwilligers voor vaccinatiecentra in Zottegem en Herzele

15 januari 2021 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

Oud Ter Leen ©Damien De Leeuw

In de Eerstelijnszone Panacea - bestaande uit de gemeenten Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Lierde, Brakel en de stad Zottegem - komen 2 vaccinatiecentra, één in Zottegem en één in Herzele.

Dat zijn de burgemeesters van de 6 gemeenten en de zorgraad van de Eerstelijnszone, in overleg met de huisartsenwachtpost Panacea snel overeengekomen. Zowel Zottegem als Herzele liggen centraal ten opzichte van de gemeenten die zij zullen bedienen en zijn ook de twee grootste gemeenten van het werkingsgebied. Dit is dus een logische keuze: beide centra bedienen de eigen gemeente én de gemeente ten noorden en ten zuiden.

(lees verder onder de kaartjes)

De kaart spreekt eigenlijk voor zich.

 

"We kiezen uitdrukkelijk voor 2 vaccinatiecentra", zeggen de burgemeesters. Nabijheid is immers van het grootste belang om veel mensen vlot te kunnen vaccineren en de drempel zo klein mogelijk te maken. Het vaccinatiecentrum in Zottegem komt in de fuifzaal op de site van de Bevegemse Vijvers. Inwoners van Oosterzele, Brakel en Zottegem zullen daar worden gevaccineerd. Het tweede vaccinatiecentrum komt in Herzele in Oud Ter Leen, in de Kloosterstraat 42.  Dit vaccinatiecentrum zal dienen om de inwoners van Sint-Lievens-Houtem, Lierde en Herzele te vaccineren. "Deze locatie heeft als vroeger woonzorgcentrum reeds bijna voorzieningen om als vaccinatiecentrum gebruikt te kunnen worden", duidt burgemeester Johan Van Tittelboom.

Het is de bedoeling om 7 dagen op 7 te vaccineren en dit per locatie met op de piekperiode 4 vaccinatie-lijnen. Uiteraard hangt alles af van de beschikbaarheid en de levering van de vaccins. De 6 lokale besturen gaan nu samen verder werk maken van de logistieke voorbereiding van de vaccinatiecentra. Daarnaast worden ook werkgroepen opgestart om de personeelsbezetting, de communicatie en dergelijke voor te bereiden. Er zal ook een systeem worden uitgewerkt om mensen die zich niet kunnen verplaatsen naar een vaccinatiecentrum thuis te vaccineren. Ook dit wordt voorbereid binnen de zorgraad en in overleg met verschillende partners.

"Dit wordt een grote logistieke operatie maar alle lokale besturen, de burgemeesters, de artsen, verpleegkundigen alsook de medewerkers en de zorgraad werken nauw samen om dit zo vlot en efficiënt mogelijk te organiseren", aldus de burgemeesters.

Ook jij kan misschien je steentje bijdragen in het vaccinatieproces!

Mensen die zich vrijwillig willen engageren in het vaccinatieproces, denken we maar aan dokters of andere zorgverstrekkers op rust, of mensen die zich willen engageren als logistiek medewerker, bv als steward willen  meehelpen, kunnen zich registreren via een centraal meldingspunt. In deze eerste stap worden alle gegevens van de vrijwilligers verzameld (relevante ervaring, frequentie van engagement,…). In een volgende fase zullen deze vrijwilligers gericht gecontacteerd worden per profiel.

Wanneer krijg ik mijn vaccin?

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen.  Opgelet: deze timing kan nog wijzigen in functie van de beschikbaarheid van vaccins.

Meer info over de volgorde van vaccineren vind je op https://www.laatjevaccineren.be/volgorde-van-vaccineren.

Foto's

Reclamebanner