Doe de deur dicht, en red levens bij brand!

11 november 2020 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.

Doe de deur dicht

Je hebt misschien de gewoonte om de deuren in huis open te laten . Dat moet veranderen! De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. "Als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. En dat is tijd die levens kan redden", vertelt Luitenant Jonathan Jouret van Brandweerzone Vlaamse Ardennen. "De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt. Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook de deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op en beperk je de schade."

(lees verder onder de foto)

Affiche van de campagne 'Doe De Deur Dicht'

Affiche van de campagne 'Doe De Deur Dicht'

 

Hang rookmelders

Luitenant Jonathan Jouret tijdens een oefening

Luitenant Jonathan Jouret tijdens een oefening.

Luitenant Jouret doet ook nog een oproep om - zoveel mogelijk - rookmelders te hangen: "Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen. In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden."

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Meer info: www.doededeurdicht.be

Luister hieronder naar een interview met Jonathan Jouret, Luitenant en communicatieverantwoordelijke van Brandweerzone Vlaamse Ardennen, in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

7 november 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner