Vanaf 2021 is het gedaan met de gele afvalzak

12 november 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Afbeelding: ©Ilva

Vanaf 2021 is het gedaan met de gele afvalzak en de groene GFT-container met sticker. ILvA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband dat in Herzele verantwoordelijk is voor de afvalophaling, wil overschakelen naar het zogenaamde DIFTAR-systeem met een geDIFferentieerd TARief. Bart Van den Neste, de voorzitter van ILvA, legt het uit.

Afval kost veel geld

ILvA heeft een probleem. De kost voor de afvalverwerking stijgt al jaren zienderogen. "Die kost is de voorbije tien jaar verdubbeld. De prijs voor de gele zak is echter gelijk gebleven. De extra kosten voor de verwerking werden steeds doorgerekend aan de steden en gemeenten, maar dat werd onhoudbaar. Nu stonden we voor een belangrijke beslissing: de kost opnieuw doorrekenen aan die steden en gemeenten, de gele zak opslaan of kiezen voor een totaal ander systeem voor de afvalophaling. We kozen voor het laatste."

Containers met een chip

Het DIFTAR-systeem werkt met containers voorzien van een gegevenschip. "Burgers vullen die containers met hun rest- of GFT-afval en zetten die voor de deur. De afvalophalers scannen de chip, wegen de container en weten zo hoeveel kilogram afval er wordt aangeboden. Op basis van dat gewicht wordt de prijs bepaald."

"Dit systeem is niet nieuw. Andere afvalintercommunales werken er al mee. In Lokeren en Sint-Niklaas werkt het systeem erg goed. De cijfers uit Oosterzele, waar ILvA dit systeem voor de inzameling van de restfractie al toepast, bewijzen dat deze inzamelmethode aanzet tot afval vermijden en beter sorteren: de hoeveelheid restfractie daalde er van 127 naar 94,6 kilogram per inwoner."

"De vervuiler betaalt, de voorkomer bespaart"

ILvA gelooft dat dit nieuwe systeem veel eerlijker is voor de burger. Tegenstanders noemen het een verdoken belastingsverhoging waarbij de kosten zonder schroom naar de burger worden doorgeschoven. "De burger heeft het dankzij dit systeem zelf in handen", reageert Van den Neste. "Als we de zak opslaan, heeft de burger geen keuze. Nu wel. Wie slim omgaat met afval en goed sorteert zal minder betalen. Dit is ook een manier om te sensibiliseren."

Wat met sluikstorten en appartementen?

Heel wat burgers zijn bezorgd, want zet dit systeem niet aan tot sluikstorten? "De bezorgdheid dat voorbijgangers afval in andermans container zullen gooien, is ongegrond. In steden en gemeenten waar dit systeem al wordt toegepast gebeurt dat amper. Als mensen toch op zeker willen spelen, kunnen ze een slot aankopen."

Ook de bewoners van appartementen of kleine woningen hoeven zich geen zorgen te maken volgens ILvA. "Wij zullen verschillende soorten containers aanbieden. Wie klein behuist is, kan kiezen voor een container van 40 liter met een handvat en wieltjes. Die neemt niet meer plaats is dan de gele zak. Een tweede bijbestellen zal ook mogelijk zijn."

 

Luister hieronder naar het volledige interview met Bart Van den Neste van ILvA in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Telefoongesprek met Bart Van den Neste, voorzitter van ILvA

9 november 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner