Gemeentebestuur verkiest opnieuw duurzame helden

23 september 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), zet het gemeentebestuur van Herzele voor het tweede jaar op rij enkele duurzame helden in de kijker. Dat zijn inwoners die op hun manier bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Lees: burgers die van Herzele, en bij uitbreiding de hele wereld, een meer duurzame plaats maken door wie ze zijn en wat ze dagdagelijks doen. In 'Helemaal Herzele' op Radio Star werden ze aan het grote publiek voorgesteld.

"We doen voor de tweede keer mee met de Week van de Duurzame Gemeente", vertelt Caroline De Vadder, één van de trekkers van het project. "Ook vorig jaar hebben we duurzame helden verkozen. Dit jaar hebben we aan die mensen gevraagd om nieuwe kandidaten voor te dragen."

"Die duurzame ontwikkelingsdoelstellingen... dat is een hele mond vol. Het is geen gemakkelijk verhaal om te vertellen aan de bevolking en dus geven we die doelstellingen een lokaal gezicht. Zij krijgen de pluim die ze verdienen en hun mede-Herzelenaren leren hen beter kennen."

Kim en Paulien van Tillies

"Met Tillies maken we ambachtelijke limonades, mocktails en ijslolly’s in onze eigen keuken. We verkopen die aan particulieren, handelszaken en horecazaken. Lekker, eerlijk en kleinschalig. Zo brengen we producent en consument dichter bij elkaar. Onze ingrediënten zijn lokaal en we gebruiken geen chemische truckjes. Afval proberen we zoveel als mogelijk te beperken." Ook gendergelijkheid is voor de dames belangrijk. "Wij zijn twee vrouwelijke ondernemers die hun mannetje kunnen staan. En we bieden een alternatief voor een maatschappij die vooral gericht is op alcoholische dranken."

Meer info via www.tillies.be.

Martin en Stefaan van Krikbouwers

"Wij zijn niet zomaar een bouwbedrijf. Wij bouwen steeds met de klant en gaan een gezamenlijk, participatief project aan waarbij we meebouwen aan de omgeving. We werken voor scholen, particulieren, bedrijven, gemeenten enzovoort. Van een boomhut tot een belevingsspeelplaats. Alles is mogelijk. Onze ecologische voetafdruk blijft laag, want we werken enkel met duurzame, gerecycleerde of eerlijke materialen. Dat alles is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de leukste."

Meer info via www.krikbouwers.be.

Ruben van De Kollebloem

"Met ons biologisch tuinbouwbedrijf telen we gezonde voeding op een verantwoorde manier. Met respect voor mens en milieu. We proberen de contacten tussen de klant en de producent te bevorderen via onze groentenpakketten, hoevewinkel en hoevetoerisme. De Kollebloem is ook een zorgboerderij voor mensen die een tijdje tot rust willen komen en waar verschillende maatschappelijke projecten hun plaats vinden. We werken ook samen met Land-In-Zicht, een private stichting voor en door boeren, die een oplossing wil bieden voor de huidige problematiek rond landtoegang."

Meer info via www.kollebloem.be.

Alain en Johny van de Molen Te Rullegem

"Als molenaars dragen we bij tot het lokale toerisme. Op de Molen Te Rullegem malen we meel, maken we bloem en verkopen we die ook. Scholen zijn steeds welkom voor een bezoek, net als burgers. We maken het ook mogelijk voor mensen met een visuele beperking om de molen te bezoeken. Het ambacht moet blijven bestaan en dus geven we opleidingen aan nieuwe molenaars."

Meer info via www.molensherzele.be.


Beluister hieronder de volledige interviews in 'Helemaal Herzele' op Radio Star met de duurzame helden van 2019.

Audiofragmenten

Caroline De Vadder geeft uitleg over de Week van de Duurzame Gemeente

21 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Paulien van Tillies

21 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Martin en Stefaan van Krikbouwers

21 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Ruben van De Kollebloem en Johny van de Molen Te Rullegem

21 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner