©Lokaal Bestuur Herzele

"De chiro is eigenlijk een beetje mijne kleine"

Hans Fostier a.k.a. de Combi, want zijn bijnaam doet bij veel meer Herzelenaren een belletje rinkelen. Die bijnaam kreeg hij van de jeugdbeweging waar hij zich al jaren met hart en ziel voor inzet: Chiro Okido Herzele. Eerst als lid, dan als leider en nu als vast onderdeel van de kookploeg. En voor die onnavolgbare inzet beloonde het gemeentebestuur hem met de Orde van de Plataan, een prestigieuze onderscheiding die om de zes jaar aan zes Herzelenaren wordt uitgereikt. Een prijs voor gewone mensen die gewone dingen buitengewoon goed doen. Zoals... de Combi.

Beluister én bekijk het interview hieronder, of scroll naar beneden en lees het uitgeschreven interview.

 

 

Combi… Waar komt die bijnaam vandaan?

“Ik was elf jaar toen ik als kind lid werd van de chiro. Bij de rakwi’s. Ik droeg altijd combat boots als ik op zondag naar de chiro trok. Dat werd al snel ingekort tot combi. Vandaar de bijnaam. Iedereen van de chiro spreekt mij zo aan. Vele kinderen kennen mijn echte naam zelfs niet.”

Wist je onmiddellijk dat je chiroleider zou worden?

“Ik zat in de grootste aspirantengroep van Vlaanderen. We waren met achttien. De tweedejaarsaspiranten werden allemaal leider en toen ik een jaar later voor dezelfde keuze stond, twijfelde ik geen seconde. Op die manier was de groep opnieuw compleet. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds die hechte vriendengroep van toen.”

Wie leider wordt, moet gedoopt worden. Hoe verliep dat bij jou?

“We waren in totaal met drie jongens en twee meisjes die gedoopt moesten worden. Één van de mama’s van een toenmalige leider had drie broekjes gemaakt met chirovlagjes. Met enkel dat broekje aan vertrokken we naar onze doop. Al onze kleren werden in een grote zwarte vuilzak gestopt, die de meisjes moesten gaan zoeken in het bos. Wij moesten tien handtekeningen verzamelen op ons achterwerk, twee pakjes chips meebrengen, een bos bloemen zien te versieren. Allerlei ludieke opdrachten.”

Welke momenten als chiroleider blijven jou het meeste bij?

“Dat zijn er veel. Ik herinner mij nog het WC TD.. Dat was een fuif die georganiseerd werd om de nieuwe toiletten te financieren. Of mijn laatste kamp als leider. Ik zat een verhaaltje voor te lezen aan de kinderen en iedereen kwam rondom mij zitten. Dan weet je dat je iets hebt kunnen betekenen voor die kinderen, en daar doe je het voor.”

Ondertussen ben je al vijftien jaar een trouw lid van de kookploeg op kamp. Daar offer je tien dagen van je zomerverlof voor op.

“En dat doe ik met plezier. De sfeer binnen de kookploeg is geweldig. We kennen elkaar al meer dan twintig jaar, van toen we zelf nog lid waren. Ook de algemene sfeer op het kamp is top. De kinderen het ochtenddansje zien doen en spelletjes spelen. Het is alsof je je tweede jeugd beleeft. We krijgen als kookploeg ook veel terug van de kinderen. Ze komen altijd vragen of we het jaar nadien opnieuw meegaan. Ik maak ook graag eten voor een grote groep. Op het laatste kamp waren we met honderdzevenenzestig deelnemers. Dat was de grootste groep die we al gehad hebben. Het was een echt een uitdaging, maar het is gelukt.”

(lees verder onder de foto)

Hans Fostier Hans Fostier aan de Chiro lokalen van Herzele

 

Je bent naar het schijnt in het bezit van een enorm chiroarchief, vol foto’s, materialen en kledij.

“Ja, dat is een ruimte bij mij thuis die bedoeld was om als bureau te gebruiken, maar nu een chiroarchief is geworden. Daar liggen zaken van in 1986. De allereerste brief die werd rondgestuurd door de toenmalige leiding, bijvoorbeeld. Alle affiches en boekjes die ooit zijn uitgebracht. En een berg foto’s, zeker 20.000 stuks, waar zeker niet iedereen even flaterend opstaat. Wie een tentoonstelling wil geven over chiro Okido Herzele, zal al zijn materiaal bij mij moeten komen ontlenen. Het belangrijkste hangt wel aan de muur en blijft daar hangen: al mijn leiderskoorden op een houten plaat. Een soort van totem. Zo’n leiderskoord is een touwtje in het kleur van een bepaalde afdeling waar je leidingsfluitje aanhangt, het belangrijkste chiroinstrument. Al heeft een goede leider die fluit niet veel nodig hoor.”

Je bent er ook altijd bij, op alle chiroactiviteiten. En elke nieuwe leidingsploeg kan opnieuw op jouw steun en ervaring rekenen. Waarom blijf je zo verbonden met de chiro in Herzele?

“De chiro biedt een toffe vrijetijdsbesteding aan in Herzele. We leren de kinderen socialer worden, samenwerken en op hun eigen benen staan. Ze worden een groepsspeler en dat is belangrijk voor hun latere leven. Daarnaast verenigen we niet alleen de kinderen, maar ook de ouders, die een babbeltje slaan wanneer ze hun kind komen afzetten of ophalen. Dat alles mag nooit verloren gaan. Ik probeer de huidige leidingsploeg daarin te begeleiden. Op kamp voel je wel eens dat je een dagje ouder wordt en dat je niet altijd meer mee kan met de jeugd. Maar ik denk toch dat het belangrijk is dat er toezicht blijft van de oud-leiding. Dat komt de chirowerking alleen maar ten goede.”

Denk je soms aan stoppen?

“De chiro is eigenlijk een beetje mijne kleine. En voor een kind moet je goed zorgen, maar een kind moet je vroeg of laat ook loslaten. Liever laat dan vroeg, in mijn geval. Soms denk ik wel eens aan stoppen, ik weet dat ik de chiro te hard zou missen.”

Wat hoop je nog te bereiken met Chiro Okido?

“Vorig jaar zaten we met de huidige leidingsploeg en de oud-leiding samen en hebben we de vzw Okido Bouwt opgericht. De bedoeling is om nieuwe lokalen voor de chiro te bouwen. Dat is nodig, want de locatie waar we nu zitten, is echt uitgeleefd. Ze dateert ook al van begin de jaren zestig. En ze is veel te klein voor het grote aantal leden van onze chiro. Dat is niet leuk voor de leden en de ouders. We proberen nu de aandacht van het gemeentebestuur te trekken, want de locatie is hun eigendom. De droom is om de lokalen zelf te bouwen en veel zelf te doen, zoals het leggen van elektriciteit en sanitair. Ik wil daar heel graag bij helpen. Ze mogen mij daar alles voor vragen. Die nieuwe lokalen zouden een mooi einde zijn van mijn lange carrière en een nieuw begin voor de Chiro, natuurlijk.”  

 

Benieuwd naar het interview met de andere Herzelenaren die de Orde van de Plataan mochten ontvangen?

Luister naar Helemaal Herzele op Radio Star en/of hou deze website in de gaten!


Foto's