Zes Herzelenaren krijgen het ereteken van de Orde van de Plataan

15 februari 2019 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Met het ereteken van de Orde van Plataan beloont het gemeentebestuur eenmaal om de zes jaar - alhoewel de laatste uitreiking al van 2008 dateert - zes Herzelenaren voor hun overtuiging, inzet en volharding. Mensen met een voorbeeldfunctie, die 'kleur' geven aan onze gemeente. Afgelopen vrijdag gebeurde dat opnieuw, tijdens een feestelijk moment in De Wattenfabriek.

Voorbeeldfunctie

"Met de Orde van de Plataan wil het gemeentebestuur mensen belonen die op een bepaalde manier een voorbeeldfunctie hebben", stak burgemeester Johan Van Tittelboom van wal. "Dit kan beroepshalve zijn, maar ook louter vrijwillig. Wat ze doen, kunnen ze beloond of onbeloond doen. Zichtbaar of onzichtbaar. Gevraagd of ongevraagd. Belangrijk is dat ze het dagdagelijks doen en met volle overtuiging. Het gaat om gewone Herzelenaren die gewone dingen buitengewoon goed doen."

De naam van het ereteken, dat tijdens het feestelijk moment ook "de nobelprijs op gemeentelijk vlak" werd genoemd, verwijst uiteraard naar de beschermde bomenrij op de Groenlaan. De laureaten worden meter/peter van zo'n plataan.

Over wie dat ereteken van de Orde van de Plataan krijgt, wordt blijkbaar niet gestemd. "Er wordt alleen overleg gepleegd met de fractievoorzitters van de politieke partijen", vertelde burgemeester Van Tittelboom, "en met een aantal wijze mensen die liever anoniem wensen te blijven."

Drie mannen en drie vrouwen

Die anonieme wijze mensen kozen voor deze drie mannen en drie vrouwen, die tijdens het feestelijk moment op het podium werden gevraagd en het ereteken opgespeld kregen.

Eddy De Moor

Met zijn website ‘Het gebeurde in Herzele’ brengt hobbyfotograaf Eddy De Moor al tien jaar lang evenementen en belangrijke gebeurtenissen in onze gemeente voor zijn lens. In zijn eigen stijl en met de nodige professionaliteit. Goed voor maar liefst 105.000 bezoekers op de website en een archief van 250.000 foto’s.

Els Coppens

De lokale radio zit opnieuw in de lift. En in Herzele – met Radio Star – des te meer. Dat is mede dankzij Els Coppens, de vaste stem van het verzoekprogramma op zondag en de wekelijkse agendaberichten van de verenigingen. Ze is ook de drijvende kracht achter de goededoelenactie MFL-Herzele.

Gerard De Cooman

Spelend lid, bestuurslid, secretaris, dirigent en voorzitter. Gerard De Cooman droeg op verschillende manieren bij aan het succes en het voortbestaan van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (tegenwoordig beter bekend als Concertband Vivace), die vorig jaar 175 jaar bestond.

Trui Mortier

Trui Mortier is de voorzitster van de lokale afdeling van de KVLV in Sint-Lievens-Esse en een milieuactiviste van het eerste uur. Met volle overtuiging zet ze zich in voor de mens - met de vrouw in het bijzonder - en haar omgeving. 

Hans Fostier

Hans Fostier a.k.a. de Combi, want zijn bijnaam doet bij veel meer Herzelenaren een belletje rinkelen. Die bijnaam kreeg hij van de jeugdbeweging waar hij zich al jaren met hart en ziel voor inzet: Chiro Okido Herzele. Eerst als lid, dan als leider en nu als vast onderdeel van de kookploeg

Ingrid Rottiers

Ingrid Rottiers werd geboren en getogen onder de kerktoren van Ressegem, letterlijk. Al dertig jaar lang zet ze zich met de Gezinsbond van Ressegem in voor een deelgemeente die vaak het verwijt krijgt ‘doods’ te zijn. Zo blies ze de jaarlijkse kermis nieuw leven in.

Alle gehuldigden in de kijker!

Helemaal Herzele en Radio Star zetten deze bijzondere Herzelenaren graag in de kijker. Vanaf zaterdag 16 februari hoor je in het radioprogramma een uitgebreid interview met elke gehuldigde. Je kan het interview daarna herbeluisteren én herbekijken op deze website, want voor de gelegenheid werden alle interviews ook gefilmd.

Foto's

Reclamebanner