© Damien De Leeuw

Volle kerk voor aanstellingsviering nieuwe pastoor Herbert Vandersmissen

Sinds zondag is het officieel. De nieuwe parochie Herzele-Houtem heeft een nieuwe pastoor. Herbert Vandersmissen (37), de jongste pastoor van Oost-Vlaanderen, treedt in de voetsporen van Pol Dreelinck (Herzele) en Herman Meganck (Sint-Lievens-Houtem). Hij werd op zondag 20 januari 2019 voor zes jaar aangesteld als pastoor-moderator en krijgt daarbij hulp van E.H. Kan. Johan Van Den Eeckhout. De aanstellingsviering vond plaats in de Sint-Martinuskerk van Herzele en kon op heel wat belangstelling rekenen. De viering werd ook uitgezonden op Radio Star.

"Kerk voor iedereen"

De nieuwe pastoor wou naar eigen zeggen "nog geen grote verklaringen afleggen", maar had het in zijn homilie nadrukkelijk over de moeilijke periode waarin de Kerk zich op dit moment bevindt. Hij riep op om niet weg te blijven van de eucharistievieringen en te vertrouwen op het geloof en de geestkracht.

Vandermissen verklaarde ook dat hij "wil bouwen aan de toekomst, die anders zal zijn dan het verleden. Samen moeten we de hand aan de ploeg slaan voor één gemeenschap. We worden uitgedaagd om over de parochie- en dorpsgrenzen heen één Kerk te zijn. Dat doen we niet om af te schaffen, maar om op te bouwen."

"Ik droom van een Kerk voor iedereen", liet Vandersmissen nog verstaan.

(lees verder onder de foto)

De kerk zat afgeladen vol.

De kerk zat afgeladen vol.

 

"Herberg Vandersmissen"

De parochie verwelkomde pastoor Herbert Vandersmissen met een welkomstgeschenk: zes flessen rode wijn, die "van zijn woonst een echte herberg Vandersmissen moet maken". Ook burgemeester Johan Van Tittelboom had een cadeau bij voor de nieuwe pastoor: lectuur over Herzele.

Tot slot had Vandermissen nog een technische mededeling. "Ik kreeg bij mijn geboorte een naam. Herbert. Die mag u gebruiken. Voor uw eigen gemoedsrust mag u daar pastoor aan toevoegen, maar dat hoeft niet."

 

Onze fotograaf was aanwezig op de viering en maakte een prachtig fotoverslag.

Beluister hieronder de volledige aanstellingsviering van pastoor-moderator Herbert Vandersmissen.


Audiofragmenten

Aanstelling pastoor Herbert in de Sint-Martinuskerk van Herzele
  • Opnamedatum: 20-01-2019
  • Bron: Radio Star

Foto's


Lees ook:

Herzele krijgt dan toch een nieuwe pastoor

Het was lang koffiedik kijken na het afscheid van E.H. Pol Dreelinck in augustus, maar Herzele krijgt dan toch een nieuwe pastoor. Dat heeft het bisdom van Gent meegedeeld in een nieuwsbrief.