Herbert Vandersmissen in de Sint-Annakerk van Heirbrug ©Gerbrand Van Uytvanck

Herzele krijgt dan toch een nieuwe pastoor

Op zondag 19 augustus 2018 nam E.H. Pol Dreelinck, 23 jaar deken van Herzele, afscheid van onze parochie. Enkele weken voordien kondigde de bisschop aan dat Dreelinck niet vervangen zou worden. De bisschop koos voor een andere formule en stelde diaken Marc Van Iseghem en theoloog Stijn Van den Bossche aan als coördinatoren van de parochie Herzele-Sint-Lievens-Houtem. Priesters Herman Megank (Sint-Lievens-Houtem) en Johan Van Den Eeckhout (Vlierzele) gingen sindsdien de eucharistievieringen in Herzele voor. Maar daar komt nu verandering in. Het bisdom van Gent deelde in een nieuwsbrief mee dat Herzele dan toch een nieuwe pastoor krijgt: E.H. Herbert Vandersmissen. Hij wordt ook pastoor in Sint-Lievens-Houtem.

Dit staat er letterlijk in de nieuwsbrief:

"E.H. Herbert Vandersmissen, lid van de dekenale equipe van het dekenaat Lokeren en parochievicaris in de parochie in Lokeren/Moerbeke, werd op 30 november benoemd tot lid van de dekenale equipe van het dekenaat Zottegem en tot pastoor-moderator in de parochie in Herzele/Sint-Lievens-Houtem. Herbert wordt pastoor van Borsbeke, Sint-Antonius Abt; Herzele, Sint-Martinus; Hillegem, Sint-Barholomeus; Ressegem, Sint-Mauritius; Sint-Antelinks, Sint-Gertrudis, Sint-Lievens-Esse, Sint-Martinus; Steenhuize-Wijnhuize, O.L.V.-Hemelvaart; Woubrechtegem, Sint-Martinus, in opvolging van E.H. Hans Vandenholen die er parochieadministrator was en pastoor van Bavegem, Sint-Onkomena; Letterhoutem, Heilig Kruisverheffing; Sint-Lievens-Houtem, Sint-Michiel; Zonnegem, Sint-Stefanus’vinding, in opvolging van E.H. Herman Meganck die er pastoor was en een andere opdracht ontvangt, en pastoor in Vlierzele, Sint-Fledericus, in opvolging van Kan. Johan Van den Eeckhout die er parochieadministrator was. De pastoorsbenoeming in de parochie in Herzele/Sint-Lievens-Houtem draagt Herbert ‘in solidum’ met Johan Van den Eeckhout, lid van de dekenale equipe van het dekenaat Zottegem, die zijn hoofdopdracht als Opperaalmoezenier en Vicaris-generaal Katholieke Aalmoezeniersdienst behoudt. De pastoorsbenoeming ‘in solidum’ in de parochie in Herzele/Sint-Lievens-Houtem loopt over een periode van zes jaar. De bisschop dankt diaken Marc Van Iseghem en de heer Stijn Van den Bossche voor de pastorale zorg die zij droegen voor de parochie in Herzele/Sint-Lievens-Houtem in de voorbije maanden."

In een korte reactie aan onze redactie liet priester Herbert alvast weten dat hij er enorm naar uitkijkt om naar Herzele en Sint-Lievens-Houtem te komen. Wij van Helemaal Herzele wensen hem alvast veel succes bij deze nieuwe opdracht.


Lees ook:

Leve Pol, Leve Anna, Leve Herzele

Meer dan duizend mensen zakten op zondagmorgen af naar de Sint-Martinuskerk voor de dankviering van E.H. Pol Dreelinck, 23 jaar lang deken van Herzele, maar in september met pensioen. "Het doet pijn, maar waar de Heer roept, ga ik."
Voorlopig geen nieuwe pastoor in Herzele, Bisschop kiest voor “andere formule”

Tijdens de eucharistievieringen van afgelopen weekend las E.H. Dreelinck een brief voor van deken Hans Vandenholen (Zottegem) met daarin nieuws over de toekomst van de nieuwe parochie Herzele-Sint-Lievens-Houtem. E.H. Dreelinck, die in augustus met pensioen gaat, wordt niet vervangen door een nieuwe pastoor. De bisschop kiest voor een andere formule en stelt diaken Marc Van Iseghem en theoloog Stijn Van den Bossche aan als coördinatoren. Priesters Herman Megank (Sint-Lievens-Houtem) en Johan Van Den Eeckhout (Vlierzele) zullen de eucharistievieringen in Herzele voorgaan. Het aantal misvieringen wordt echter ook verminderd.