Streekmotor23 geeft lokale projecten een boost

19 november 2018 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Het project 'Buitengewoon Fruitig' van Leefboerderij De Kanteling was één van de proefprojecten van Streekmotor23

Overal zetten mensen zich meer en meer in voor hun eigen omgeving. Ook in Herzele krioelt het van de ideeën en initiatieven - klein en groot - om van onze gemeente een nóg betere plek te maken. Het streekfonds Streekmotor23 speelt daar op in en maakt deze projecten mee mogelijk. Zo kon o.a. Leefboerderij De Kanteling in Woubrechtegem op welgekomen steun rekenen.

"Een streekfonds is een fonds dat in de streek geld inzamelt bij inwoners en bedrijven om lokale projecten te steunen", vertelt Stefanie Albers, algemeen coördinator van Streekmotor23. "We zijn werkzaam binnen de 23 gemeenten van Zuid-Oost-Vlaanderen. Ook in Herzele dus."

(lees verder onder de foto)

Stefanie Albers, Algemeen Coördinator van Streekmotor23.

Stefanie Albers, algemeen coördinator van Streekmotor23

 

"In Nederland en in de Angelsaksische wereld zijn streekfondsen al goed ingeburgerd. Bij ons was dat niet zo. Drie regionale vzw's - Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Toerisme Vlaamse Ardennen en Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen - sloegen in 2017 de handen in elkaar om dit streekfonds op te richten."

"We steunen projecten die mens en omgeving ten goede komen. Dat is heel breed, maar in alle projecten die we steunen zit er een sociale component en een omgevingscomponent. Het project doet iets voor sociale cohesie in de gemeente of de buurt, of het doet iets voor sociaal kwetsbare mensen. De omgeving wordt ingezet als hefboom voor het welzijn van een bepaalde groep mensen. Denk aan initiatieven voor het klimaat, de korte keten, erfgoed enzovoort."

In Herzele kon Leefboerderij De Kanteling uit Woubrechtegem al op steun rekenen van Streekmotor23. "In 2017 was hun project Buitengewoon Fruitig één van de pilootprojecten van ons streekfonds. De Kanteling wou de buurt meer betrekken bij hun werking: een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking. Zo hebben ze fruit ingezameld bij de buurt en zaken aangekocht om dit fruit te verwerken in de boerderij. De buurt krijgt in ruil dan producten waar dit fruit in verwerkt zit, zoals appeltaarten en notenolie."

Streekmotor23 werkt niet met het klassieke subsidiesysteem, waarbij een project nadat het wordt geselecteerd onmiddellijk een bepaald bedrag op de rekening krijgt. "De projecten moeten zelf de helft van het gevraagde bedrag ophalen via crowdfunding. Als dat lukt, dan verdubbelt Streekmotor23 dat opgehaalde bedrag. Dit crowdfundingprincipe is een bewuste keuze. Meer mensen uit de brede omgeving kennen het project of sluiten er zich bij aan. Het is soms ook de aanleiding om nieuwe samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties."

Ook dit jaar doet Streekmotor23 een oproep. Tot 22 november 2018 is er  de mogelijkheid om een project in te dienen. De deadline niet gehaald? Geen probleem. Schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.streekmotor23.be zodat je op de hoogte blijft van de projectoproepen.

Audiofragmenten

Stefanie Albers legt de werking van Streekmotor23 uit

10 november 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner