CurieuzeNeuzen: Hoe gezond is de lucht in Herzele?

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een wetenschappelijk onderzoek waarbij de bevolking de handen uit de mouwen steekt. Onder leiding van professionele wetenschappers verzamelden burgers data over luchtkwaliteit. Zo helpen ze mee om een uitdagend wetenschappelijk probleem op te lossen. De bedoeling was om de luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland. In Herzele hingen een vijftigtal meetpunten.

 

Hoe gebeurden de metingen?

CurieuzeNeuzen Vlaanderen gebruikte een gestandaardiseerde meetopstelling, die eenvoudig is, maar toch zeer betrouwbare data oplevert. De meting van stikstofdioxide (NO2 ) in de buitenlucht gebeurde met diffusiebuisjes, waarin een filtertje selectief NO2-moleculen bindt. Op elk meetpunt hingen twee buisjes gedurende vier weken in de buitenlucht. Na vier weken NO2-moleculen te hebben ‘gevangen’ gingen de buisjes naar het laboratorium voor analyse. De totale hoeveelheid NO2 opgeslagen in het buisje geeft de concentratie NO2 in de buitenlucht weer.

Meer info over het wetenschappelijk onderzoek vind je op de website https://curieuzeneuzen.be.

 

Hoe zit het nu in Herzele ?

Over het algemeen kunnen we stellen dat de meeste meetpunten in Herzele donkergroen of groen kleuren. Herzele scoort dus vrij goed, maar er zijn ook een aantal gele en oranje meetpunten. Die liggen langs de drukke verkeersassen, waaronder de Stationsstraat (Herzele), de Ressegemstraat (Ressegem) en de Provincieweg (Borsbeke). Er is ook een geel en een oranje meetresultaat in de Populierestraat in Sint-Lievens-Esse. De laagste NO2 concentratie (14,5 µg/m3) werd in de Hekkestraat in Steenhuize gemeten (blauwe bolletje). 

 

Lees alle resultaten op http://www.standaard.be/curieuzeneuzen

Herzele op de CurieuzeNeuzen-kaart, Bron: De Standaard

Herzele op de CurieuzeNeuzen-kaart, bron: De Standaard

 

 


Foto's