Het afschakelplan: ook in Herzele?

28 september 2018 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

© David Geitgey Sierralupe

Sla een krant open of luister/kijk naar het nieuws en het gaat erover: het afschakelplan. Wat is dat nu eigenlijk en krijgen we er ook in Herzele mee te maken?

Afschakelplan

Tijdens de koudere maanden verbruiken we met z’n allen meer elektriciteit. Als al onze voorzieningen dan niet genoeg stroom produceren of we kunnen niet genoeg stroom invoeren uit onze buurlanden, dan kan er een stroomtekort ontstaan.

Om te vermijden dat dit gebeurt, heeft de federale overheid een afschakelplan uitgewerkt. België werd ingedeeld in 8 schijven, die om beurt zonder stroom kunnen worden gezet tijdens de piekuren (van 17u00 tot 20u00).

De kans dat het afschakelplan deze winter in werking treedt, is groter dan de voorbije jaren. Zo zullen in de maand november 6 van de 7 nucleaire centrales (kerncentrales) geen stroom kunnen leveren. Deze centrales worden onderhouden of zijn defect. Al onze stroomreserves zullen worden aangesproken, maar volgens de prognoses zal dat niet voldoende zijn.

 

Zit Herzele ook in het afschakelplan?

Ja, Herzele zit zoals alle gemeenten en steden in het afschakelplan. Het zuiden van de gemeente ligt in schijf 7. De volledige gemeente valt onder schijf 4. Bij een eventuele beslissing om af te schakelen, zal eerst schijf 8 afgeschakeld worden. Van zodra een tweede beslissing valt, zal ook schijf 7 afgeschakeld worden, enzovoort.

Wil je weten in welke schijf jouw straat zit? Surf dan naar afschakelplan.eandis.be.

 

Stel dat we afgeschakeld worden, wat dan?

De onderbrekingen zullen waarschijnlijk vooral ’s avonds zijn. In de piekuren tussen 17u00 en 20u00 dreigt een stroomtekort. De afschakeling zal niet langer duren dan drie uur.

Volg zeker de nieuwsberichten in de krant, op de radio of tv, want elke afschakeling zal minstens één dag op voorhand bekend gemaakt worden via de nationale pers. Ook wij van Helemaal Herzele houden jou op de hoogte.

 

Kunnen we een eventuele afschakeling voorkomen ?

Tijdens de piekuren zijn de meeste kantoren en winkels nog open, treinen, trams en metro's rijden op volle snelheid en meteen bij onze thuiskomst laten we een wasmachine draaien en roeren we in onze kookpotten. Er is maar één manier om een eventuele afschakeling te voorkomen: het totale verbruik tijdens de piekuren verminderen. Hoe kunnen we dat doen? Door allemaal onze bijdrage te leveren.

Misschien weet je dit niet, maar enkele eenvoudige ingrepen kunnen zonder dat je moet inboeten aan levenskwaliteit of comfort al meteen helpen.

Op het werk:

  • Doe de verlichting uit in de gangen, toiletten, kelders, archiefruimtes, ... 
  • Schakel de verwarming en ventilatie al uit om 16u00.
  • Schakel jouw pc, scherm, printers, kopieerapparaten, projectors en koffiemachines uit.
  • Schakel alle gevelverlichting en reclameverlichting uit.

Thuis:

  • Laat je elektrische boiler buiten de piekuren opwarmen. Je zal nog steeds over warm water beschikken. Neem een douche i.p.v. een bad. Je bespaart niet alleen energie, maar ook veel water.
  • Doe de verlichting uit wanneer je de kamer verlaat. Sierverlichting in de tuin of aan de gevel en decoratieverlichting in de woonkamer kan ook uitgeschakeld worden. 
  • Haal de opladers uit het stopcontact en schakel de apparaten die in waakstand staan volledig uit.
  • Verkies de microgolfoven boven de elektrische oven en de elektrische kookplaten. Gebruik bijvoorbeeld een snelkookpan om de kooktijd te verkorten.
  • Programmeer je grote huishoudapparaten en stel ze zo in dat hun cyclus eindigt vóór 17u00 en pas opnieuw begint na 20u00. Of later, zo kan je jouw tweevoudig uurtarief benutten als je dat hebt.
  • Haal de gezelschapsspelletjes boven. De kinderen zullen het leuk vinden, jij verlicht maar één kamer en je kunt de tv, de decoder en de wifi uitschakelen.
  • Laad je elektrische fiets of auto overdag op, wanneer de zon schijnt. En bij voorkeur op het werk.

Ook de grote bedrijven zullen in de piekuren gevraagd worden om minder stroom te verbruiken. Zo zullen onder meer grote frigo- en diepvriesinstallaties uitgeschakeld worden.

Reclamebanner