E.H. Deken Pol Dreelinck krijgt de pin van Herzele van Burgemeester Johan Van Tittelboom

Leve Pol, Leve Anna, Leve Herzele

Meer dan duizend mensen zakten op zondagmorgen af naar de Sint-Martinuskerk voor de dankviering van E.H. Pol Dreelinck. Een ware volkstoeloop voor de man die 23 jaar lang deken van Herzele was, maar in september met pensioen wordt gestuurd. "Het doet pijn, maar waar de Heer roept, ga ik", vertelde hij tijdens de homilie. "Op pensioen gaan, is genieten, zeggen de mensen mij, maar ik heb dat altijd gedaan. Mijn werk was mijn hobby."

"Zie de dienstmaagd passeren"

Dreelinck kon amper geloven dat zijn kerk zo afgeladen vol zat en toonde zich enorm dankbaar voor alle vrijwilligers en verenigingen die de parochie al die jaren mee hebben ondersteund. En voor de vele kaartjes met mooie dankwoorden die hij al mocht ontvangen van zijn parochianen. "Mijn tijd zit erop, maar jullie mogen niet rouwen. We moeten vieren om wat is geweest."

Zijn grootste dank ging echter uit naar 'zijn' Annatje. Maar liefst 37 jaar vertoeft de huishoudster al aan zijn zijde. Ze volgde hem van Ronse naar Beveren en vervolgens naar Herzele. Na zijn pensioen volgt hij haar naar Ertvelde. "Zie de dienstmaagd passeren. Gelovig, dienstbaar, zelf vergeten en kraaknet. Velen zullen haar beeld bewaren, zonder haar op een piedestal met aureool te plaatsen. De immer aanwezige bezige bij."

(lees verder onder de foto)

Annatje

 

Een laptop en een staande ovatie

Op het einde van de eucharistieviering nam Katleen De Pooter het woord namens alle parochianen. Zij noemde Dreelinck "de gedreven herder van de parochie" en bedankte hem voor de zorg voor de verenigingen, de aandacht voor het onderhoud van de kerken, het vooruit duwen van de vele werkgroepen, de ziekenbezoeken, het gezellig samenzijn op de parochiefeesten, zijn deugddoende en veelzeggende preken en ga zo maar door. "We zullen proberen om zorg te dragen voor elkaar en voor de nieuwe parochie. We zullen jouw begeestering verderzetten." Dreelinck en Annatje kregen o.a. een laptop - "om jullie nog te blijven volgen" - en een plakboek met herinneringen cadeau. De tranen bleven niet uit. De staande ovatie evenmin. 

Ook burgemeester Johan Van Tittelboom had enkele woorden voorbereid voor E.H. Pol Dreelinck en bedankte hem voor de samenwerking en het wederzijdse respect. "Het piekt vandaag", zei hij, "en er klinkt gemor van de parochianen. Wij zijn hier niet voor bevoegd, maar zullen dit als bestuur laten klinken." (Lees ook: Voorlopig geen nieuwe pastoor in Herzele, bisschop kiest voor "andere formule".)

Ook voor Anna had de burgemeester niets dan lof. "Het gaat niet om de wijding, maar om de toewijding. Vele moeders zullen zich in haar herkennen." De burgemeester spelde E.H. Pol Dreelinck vervolgens de pin van Herzele op. "Die pin kan je niet kopen, je kan ze alleen krijgen, als je het echt verdient", vertelde Van Tittelboom, die Dreelinck vervolgens drie kussen gaf. Een luid applaus volgde opnieuw. "Leve Pol, Leve Anna, Leve Herzele!"

"Vergeet niet te lezen"

Net voor het buiten gaan kregen de aanwezigen een persoonlijk kaartje van E.H. Pol Dreelinck, met daarop een foto van hem en van Anna en een gebedje. "Bid het soms eens. Af en toe eens lezen kan zo mooi zijn." Er bleken uiteindelijk te weinig kaartjes voor alle aanwezigen, maar de parochie beloofde er extra te drukken. Nadien werd iedereen uitgenodigd voor een receptie in het Sint-Paulusinstituut. 

De dankviering was live te beluisteren op Radio Star. De zender blijft ook in de toekomst elke week de eucharistieviering uitzenden op zondag om 09u00. Op de website www.radiostar.be en hieronder kan je de uitzending opnieuw beluisteren. Je kan ook enkele foto's van de viering bekijken.


Audiofragmenten

Afscheidsviering E.H. Pol Dreelinck
  • Opnamedatum: 19-08-2018
  • Bron: Radio Star, Eucharistieviering Sint-Martinuskerk Herzele

Foto's


Lees ook:

Voorlopig geen nieuwe pastoor in Herzele, Bisschop kiest voor “andere formule”

Tijdens de eucharistievieringen van afgelopen weekend las E.H. Dreelinck een brief voor van deken Hans Vandenholen (Zottegem) met daarin nieuws over de toekomst van de nieuwe parochie Herzele-Sint-Lievens-Houtem. E.H. Dreelinck, die in augustus met pensioen gaat, wordt niet vervangen door een nieuwe pastoor. De bisschop kiest voor een andere formule en stelt diaken Marc Van Iseghem en theoloog Stijn Van den Bossche aan als coördinatoren. Priesters Herman Megank (Sint-Lievens-Houtem) en Johan Van Den Eeckhout (Vlierzele) zullen de eucharistievieringen in Herzele voorgaan. Het aantal misvieringen wordt echter ook verminderd.
E.H. Jean-Paul Dreelinck: 'Herzele, blijf gehecht aan mekaar'

We mochten op bezoek bij E.H. deken Jean-Paul Dreelinck. Hij wordt 75 jaar, gaat dit jaar met pensioen en verlaat Herzele.  “Dat doet pijn”, zo vertelde hij ons. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn huishoudster Anna, die hem al zijn hele carrière volgt. “Een vrouw van één miljoen”, zo noemt hij haar zelf.