Buitenschoolse kinderopvang De Buiteling bestaat 25 jaar

Driewerf hoera voor de buitenschoolse kinderopvang De Buiteling. Al 25 jaar - sinds 19 april 1993 om precies te zijn - heeft Herzele immers haar eigen buitenschoolse kinderopvang. Tijdens een feestelijk moment in De Wattenfabriek werden alle medewerkers door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet. 

Bij de opstart had De Buiteling toen één locatie, in de Kloosterstraat 42 in Herzele. Nog datzelfde jaar werd een tweede locatie geopend in Borsbeke. Zestig kinderen werden dat jaar opgevangen in Herzele, veertig in Borsbeke. Medewerkers van het eerste uur Roos, Wivine, Christy en Chris (coördinator) zijn tot op de dag van vandaag nog altijd actief. Een jaar later, op 18 november 1994, kwam er een derde locatie bij in Hillegem. Steenhuize en Sint-Lievens-Esse volgden. Er werden ook extra begeleiders aangeworven, goed voor een ploeg van 24 mensen.

Een begeleider van de buitenschoolse kinderopvang is een echte duizend poot. Hij (!) of zij is multifunctioneel: kinderen opvangen, luisteren naar hun verhalen, spelimpulsen aanbieden, activiteiten in elkaar boksen, verhaaltjes vertellen, dansen, liedjes zingen, creatief knutselen, voetballen, volleyballen, trefballen, bemiddelen, verpleegster bij kleine accidentjes, toiletbegeleiding, traantjes drogen en ga zo maar door.

In 2017 deden maar liefst 687 gezinnen een beroep op De Buiteling. Vanaf september 2018 starten de begeleiders met een nieuwe methodiek: via werkgroepen zullen de  kwaliteiten en talenten van iedere begeleider nog sterker uitkomen.