©Lokaal Bestuur Herzele

Zomerbar aan het Schepenhuis

Het gemeentebestuur van Herzele wil haar centrum nieuw leven inblazen. Een pop-upzomerbar aan het Schepenhuis moet daarbij helpen. "De studie naar de detailhandelskern van onze gemeente, die Solva op vraag van het gemeentebestuur uitvoerde, stelde voor om het gebouw een nieuwe invulling te geven in het kader van de herwaardering van ons centrum", zegt schepen van Lokale Economie Heidi Knop (Open Vld). "Geen evidentie, en dus besloten we om er een pop-upproject van te maken. Dat laat ons toe om te evalueren, bij te sturen en te ontdekken welke renovatiewerken er nodig zijn in het gebouw."

"Geen overlast en geen concurrentie"

De zomerbar zal uitgebaat worden door de ploeg achter Festivents. Dat is de organisatie die ook al de Burchtconcerten en Duivels aan de Burcht / De Steenoven (mee) organiseerde. "De organisatie had een aanvraag ingediend voor een zomerbar aan de Burcht. Wij hebben hen gevraagd om het concept te verplaatsen naar het Schepenhuis", klinkt het bij de schepen.

De bar zal van juni tot en met september elke zaterdag en zondag en één keer per maand op vrijdag geopend zijn, telkens tot 22.00 uur. "Het is niet de bedoeling om daar ’s avonds optredens of fuiven te organiseren, dus de overlast blijft beperkt." Het gemeentebestuur ziet dit project ook niet als concurrentie voor de bestaande horecazaken en initiatieven in het centrum. "We gaan hen hierover persoonlijk aanspreken, maar wij willen met dit project vooral nieuw leven blazen in het centrum. En volk trekt volk, zeggen ze, dus iedereen zal hier zijn graantje van meepikken."

Facebookdiscussie

In de populaire facebookgroep 'Ge zijt van Iejzel aske' ontstond er al enkele dagen geleden een discussie over de plannen van het gemeentebestuur om een zomerbar aan het Schepenhuis in te richten. Die werd aangestuurd door gemeenteraadslid Filip De Bodt (Leef! & Groen). Het merendeel van de reacties was positief. "Hier zit Herzele op te wachten", is er zo één van.

De Bodt blijft zich wel de vraag stellen of dit geen oneerlijke concurrentie is en of iedereen gelijke kansen heeft gekregen. "Het gemeentebestuur hoopt dat dit eerste project andere mensen stimuleert en op ideeën brengt. Na de zomerbar is er immers ruimte voor een tweede pop-upproject. Binnenkort wordt er een oproep gelanceerd", zo reageert de schepen.


Audiofragmenten

Schepen van Toerisme Heidi Knop en Tom De Jaeger over de pop-up zomerbar aan het Schepenhuis
  • Opnamedatum: 04-05-2019
  • Bron: Radio Star, HelemaalHerzele
Schepen van Toerisme, Heidi Knop over de verhuis van de Dienst Toerisme
  • Opnamedatum: 04-05-2019
  • Bron: Radio Star, HelemaalHerzele