Hematoloog prof. Tessa Kerre wil ziekte bespreekbaar maken en schrijft boek 'Immuun voor kanker?'

6 oktober 2021 | Sarah De Moor | Mensen

©uitgeverij Academia Press

De maand september is door de Stichting Me To You uitgeroepen tot 'bloedkankermaand'. Met een reden want bloedkanker is een verborgen kanker waarvan de meerderheid van de Belgen het bestaan niet van afweet. We hadden een gesprek met professor Tessa Kerre, hematoloog aan het UZ Gent en bekend als Topdokter uit het gelijknamige programma op Vier, en Annelies De Pauw, sociaal werker van het multidisciplinair team van de dienst hematologie in het UZ Gent.

Bij bloedkanker denken we meteen aan leukemie. "Leukemie is een heel belangrijke vorm van bloedkanker, en er zijn ook verschillende soorten binnen de leukemie. Daarnaast heb je ook nog lymfenklierkanker, multipel myeloom of de ziekte van Kahler,...", steekt professor Kerre van wal. Het valt op dat velen er eigenlijk niet zoveel over weten. "Dat komt doordat bloedkanker een zeer zeldzame vorm van kanker is. De 'klassiekers' zijn borstkanker, longkanker, darmkanker, alveesklierkanker,... Mensen denken ook vaak dat het hopeloos is als het verdikt bloedkanker valt, maar dat is absoluut niet het geval."

In de maand juli verscheen het boek "Immuun voor kanker? Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding". In de reeks Topdokters op VIER zei de professor: "Als hematoloog strijd je samen met je patiënt" en dat is ook één van de redenen waarom het boek er gekomen is. "Oorspronkelijk kreeg ik de vraag van de uitgever Academia Press om een boek te schrijven over immunotherapie, omdat deze therapie nog heel nieuw is. Als speciaal geval - al zeg ik het zelf - begon ik meteen daarna te dromen... Ik hou enorm van cultuur, literatuur en kunst... én van mensen. Ik wou dus niet alleen maar een boek maken over de wetenschap en de behandelingen, maar ook en vooral een boek met verhalen en getuigenissen van patiënten. Het is dan ook een boeiende mix geworden."

Mensen denken vaak dat het hopeloos is als het verdikt bloedkanker valt, maar dat is absoluut niet het geval.

Prof. Tessa Kerre

Ook Annelies De Pauw werd door professor Kerre bevraagd voor het boek. Annelies is al meer dan 10 jaar sociaal werker op de afdeling Hematologie in het uz Gent en werkt dus veel samen met Prof. Kerre. Annelies werkt zowel voor de gehospitaliseerde patiënten, de patiënten op dagkliniek alsook voor de ambulante patiënten. "Onze taak is heel gevarieerd. In eerste instantie bieden we psychosociale ondersteuning aan bij patiënten die toch wel een zware diagnose krijgen. Daarnaast staan we ook in voor de zorgcoördinatie: dat gaat dan vooral over het regelen van het onslag in het ziekenhuis, regelen van thuisverpleging, ziekenvervoer, gezinshulp,... Daarnaast bieden we ook sociaal administratieve hulpverlening. Dat is dan info verlenen over financiële tegemoetkomingen, samenwerking met OCMW's en mutualiteiten. Sommige patiënten hebben ook nood aan  financiële hulpverlening en juridische hulpverlening. Als laatste houden we ons ook bezig met belangenbehartiging, zo zetelen we onder andere in werkgroepen bij Kom Op Tegen Kanker en signaleren ze problemen aan de bevoegde instanties."

 

‘Immuun voor kanker? Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding', Tessa Kerre, uitgeverij Academia Press, 304 pagina's, 29,99 euro. Nog altijd verkrijgbaar in de boekhandel of online.

De opbrengst gaat naar het Fonds Met een kleine k (UGent) en het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg (UZ Gent).

 

Luister hieronder naar het volledige interview met professor Tessa Kerre en Annelies De Pauw in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Prof. Tessa Kerre (hematoloog aan het UZ Gent)

2 oktober 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Annelies De Pauw, sociaal werker in het multidisciplinair team van de dienst hematologie in het UZ Gent

2 oktober 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner