Chip op het wiel moet leerlingen meer doen fietsen

16 oktober 2019 | Sarah De Moor | Jeugd

Schepen Benjamin Rogiers, mobiliteitsambtenaar Sofie De Vuyst, jeugdconsulent Ben Ghyselinck, Inge De Laet en Lena Quintijn (Sint-Paulusinstituut Herzele), Heidi Knop (Go! Atheneum Herzele en schepen), Hans Verstuyft (KAZ-klas) en leerlingen van de drie scholen (© lokaal bestuur Herzele)

Een krantenartikel over een geslaagd proefproject met fietstelmeters van een school in Bonheiden - het aantal fietsers was er gestegen tot 60% - meer was er niet nodig om leerkracht Annelies Louage van het Sint-Paulusinstituut warm te maken voor een gelijkaardig project in Herzele voor de twee middelbare scholen. Inge De Laet, directeur van het Sint-Paulusinstituut vertelt: "Annelies nam contact op met het gemeentebestuur van Bonheiden. We waren meteen enthousiast, maar al snel bleek dat we dit met onze school financieel niet konden dragen. We konden dit nooit alleen doen. We namen contact op met het gemeentebestuur van Herzele en samen met het Atheneum gingen we rond de tafel zitten. Samen dienden we het project in bij het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. Uiteindelijk kregen we deze zomervakantie het positieve nieuws dat ons project goedgekeurd was en op subsidies kon rekenen."

"Het fietstelproject met de fietstelmeters is een registratiesysteem met een zender en een ontvanger", legt Sandy Maegerman, directeur van het Atheneum uit. "Er werden twee ontvangers geplaatst: eentje in het Sint-Paulusinstituut en eentje bij ons in het Atheneum. De tags, de zendertjes, worden aan het fietswiel van onze leerlingen vastgemaakt en die zenden uit naar de masten op school. Het is de bedoeling dat de leerlingen langs de mast passeren en dan zo geregistreerd worden. Zo zien wij hoeveel er met de fiets naar school komen." Inge vult aan: "En er is meer... ook de gereden kilometers worden geregistreerd. De leerlingen kunnen zelf hun statistieken bekijken op de smartphone." 

Belonen

Beide scholen zullen de leerlingen motiveren om zoveel als mogelijk te fietsen van en naar school. "We hebben samen gezeten om te bekijken hoe we de leerlingen kunnen belonen", aldus Sandy. Inge: "En we hebben goed nieuws: het gemeentebestuur van Herzele voorziet een subsidie van 10.000 euro voor het beloningssysteem."

Op dit moment komt één op drie leerlingen met de fiets naar school. Sandy: "Ik weet niet of 60% haalbaar is, zoals in Bonheiden, maar hopelijk komt toch de helft met de fiets naar school, naast de leerlingen die gebruik maken van het openbaar vervoer." Inge: "Ook wij streven naar die vijftig procent."

En of het ook een beetje een wedstrijd wordt tussen de twee scholen? "Misschien..."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Inge De Laet (Sint-Paulusinstituut) en Sandy Maegerman (Atheneum) in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

28 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner