Een molen zonder wieken...

26 januari 2019 | Damien De Leeuw | Cultuur

© Damien De Leeuw

Heb je het ook gezien bij het passeren in de Molenstraat? Er ontbreekt iets aan de Molen Te Rullegem. Zijn wieken! Gelukkig niet voor lang, zo vertelde Alain Goublomme, molenaar en eigenaar van de molen. "In 1990 werden er nieuwe wieken geplaatst. Deze wieken hebben een dringende onderhoudsbeurt nodig. Het metalen gedeelte, de roeden, wordt opnieuw geschilderd en tegen roest behandeld. Het houten hekwerk wordt ook helemaal vernieuwd, want na dertig jaar in weer en wind is het rot geworden."

Heel triest, maar niet voor lang

Zo'n molen zonder wieken is een grappig zicht, maar niet voor Alain. "Het is heel triest om de molen zo te zien staan. Het is geen molen meer op dit moment. Ik heb deze week al een traantje gelaten." Gelukkig voor Alain duurt deze situatie niet te lang. Midden februari zal de trots van de Molenstraat opnieuw elke passant begroeten met z'n wieken.

De restauratiewerken passen in het onderhoudsschema van de molen, maar zijn niet goedkoop. "Het kost ongeveer 30.000 euro, maar gelukkig krijgen we daarvan 80 procent terug van de Vlaamse Overheid." Alain verklaart de hoge kosten: "Het is allemaal ambachtswerk, en er komt ook een grote kraan en een vrachtwagen aan te pas. Mijn collega-molenaar Johny De Pelseneer en ik onderhouden de molen zelf, maar voor de grote werken gaat dat niet. We hebben vooraf wel de wieken bloot gemaakt. Op die manier konden we wat werkuren sparen om zo de zware kosten te drukken.

Populaire molen

"In Vlaanderen is de molen Te Rullegem heel populair onder molenaars en molenvrienden, maar lokaal valt dat toch een beetje tegen. In de jaren '80 en '90 hadden wij heel veel molenbezoeken. Ze kwamen toen met volle bussen naar de molens. Dat is nu bijna onbestaande geworden. Ik hoop binnenkort met het lokaal bestuur aan tafel te gaan zitten om de molens van Herzele, maar ook de andere troeven van onze gemeente toeristisch te valoriseren. Ik denk dat de gemeente wat te weinig aandacht heeft geschonken aan het toerisme in Herzele."

De molen Te Rullegem kreeg een aantal jaren geleden het kenteken 'Actieve Molen' van Molenforum Vlaanderen. "De molen is maalvaardig en het meel verkopen we. Er zijn meer en meer mensen die biologisch leven en ons meel komen kopen. Meel van tussen de molenstenen is dan ook het beste meel ter wereld."

(lees verder onder de foto)

Alain en Johny aan het werk in de molen.

Alain en Johny aan het werk in de molen.

 

Van de 'meiskes' naar ... de molen

"Mijn grootvader werd na de restauratie van de molen in 1966 op slag verliefd op de molen en dus werd hij er de eerste vrijwillige molenaar. In die tijd ging ik vaak mee met mijn grootvader. Toen mijn grootvader overleed, was ik 20 jaar oud. Eerlijk, ik keek toen vaker naar de 'meiskes' rond mij, in plaats van naar de molen, maar begin de jaren tachtig begon de molen echt wel te verkommeren en ik vond het toen nodig om de molen onder handen te nemen. Ik heb de molen in 1986 gekocht van de familie Du Parc en ben dan gestart met vele restauraties." 

Wil je nog meer over Alain en z'n molenaarsleven te weten komen, luister dan hieronder naar de opnames van het gesprek in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

19 januari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

19 januari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner