Zomeren 'daarbij die molen'

In Herzele vind je viersterren-(molen)landschappen en indrukwekkende erfgoedsites die een overheerlijk vakantiegevoel beloven. Tussen de vier molens organiseren molenaars en gidsen de komende maanden in samenwerking met de dienst Toerisme van Herzele enkele deugddoende, culturele activiteiten die perfect passen in de “zomer van de korte keten”. We serveren dus ook lekkere, lokale streekproducten, onder andere het beste meel en het beste bier ter wereld!
Info en inschrijvingen: alain.goublomme@telenet.be of (0476) 35 29 29.

Fietsen langs Herzeelse molens en landschappen op zondag 2 augustus om 11 uur

We starten op de kouter achter de Molen Te Rullegem in de Molenstraat. We fietsen tot aan het kasteel du Parc, langs de burcht en de Molen Ter Rijst. In de molenkuip drinken we een streekbiertje of een frisdrankje. Over de oude trambaan zigzaggen we tot aan de bioboerderij De Kollebloem en Den eeuwigen beenhouwer in Sint-Lievens-Esse, Daar worden we bevoorraad met wat lekkers voor op de boterham. We trappelen verder tot aan de Buysesmolen in Sint-Antelinks. Op de molenberg picknicken we net buiten de draaicirkel van de wentelende wieken. Het brood gebakken met meel van de molen wordt geleverd door de molenaar en de molenarin. Uiteraard kan je hier ook een streekbiertje of een frisdrank kopen… en misschien een ijsje!
De gids geeft onderweg uitleg en toont hoe groen en landelijk Herzele is. We eindigen rond 15 uur aan de Molen Te Rullegem, waar we in en rond de rosmolen - nog eens - de dorst kunnen lessen.

All-inprijs: 15 euro pp – 12 euro voor wie jonger is dan 12 jaar (aperitiefje, een lekkernij van de Kollebloem en Den Eeuwigen Beenhouwer, begeleiding door een gids en een molenboterham). Afstand: zowat 20 kilometer. Maximumaantal deelnemers: 25.

(lees verder onder de foto)

Picknick aan de Buysesmolen in Sint-Antelinks

Picknick aan de Buysesmolen in Sint-Antelinks.

 

Bakdemo op de molenkouter en tussendoor een tochtje met de paardenkoets op zondag 9 en 23 augustus telkens van 14 uur aan de Molen Te Rullegem

In twee groepen van 7 personen kneden we deeg met het beste meel ter wereld. Alle ingrediënten zijn ter plaatse aanwezig. Terwijl het deeg rijst, bezoeken we de wind- en de rosmolen en maken we een tochtje met een door twee haflingers getrokken koets langs het kasteel du Parc, de burcht en enkele wondermooie Herzeelse plekken. Een Herzeelse gids geeft uitleg. Op de toren van de burcht serveren we een biertje van brouwerij De Ryck. Daarna steken we ons deeg in de bakoven en drinken we een brouwsel van brouwerij Van Den Bossche. Misschien zingen we dan nog samen een liedje. Jouw eigen broodje neem je rond 18 uur mee naar huis. Wie later daar nog wil bakken, kan meel van de molen kopen.

All-inprijs: 25 euro pp (bakproducten, rondleidingen door gidsen, tochtje met de koets, streekbiertje en een molenbrood). Maximumaantal deelnemers: 14.

(lees verder onder de foto)

Bakdemo

Het beste brood ter wereld.

 

Wandelen tussen molen en kasteel op zondag 16 en zondag 30 augustus

We verzamelen om 14 uur aan de Molen Te Rullegem. We kneden in kleine groepjes deeg met het beste meel ter wereld en proeven ondertussen van een lokaal streekbiertje. Rond 15 uur maken we een korte wandeling met een erkende natuurgids naar het kasteel du Parc. Ook de draaiende molen kan worden bezocht. Daarna steken we het deeg in de bakoven. Zowat een halfuurtje later mag je jouw broodje mee naar huis nemen. Wie later daar nog wil bakken, kan meel van de molen kopen.

All-inprijs: 15 euro pp (bakproducten, rondleidingen door gidsen, streekbiertje en molenbrood). Maximumaantal deelnemers: 20 personen.


Audiofragmenten

Alain Goublomme over de activiteiten rond de molens in Herzele
  • Opnamedatum: 11-07-2020
  • Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's


Lees ook:

Molenaarsambacht erkend als immaterieel erfgoed

Het molenaarsambacht was met uitsterven bedreigd. Gelukkig ontstond er een nieuwe soort molenaar: de vrijwillige molenaar. En sinds kort is het historische molenaarsabacht toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.