Wijn verbouwen in Herzele? Toch wel!

Wie dacht dat hij of zij naar Frankrijk of - dichter bij huis - naar Limburg moest om een wijngaard te bezoeken, heeft het mis. Ook in eigen gemeente wordt er lustig wijn verbouwd. “Wijn drinken doe je nooit alleen”, vertelt de jonge wijnboer Wouter De Vuyst van Wijndomein Piro. En dus organiseert hij eind augustus een heus wijnevenement aan onze Burcht.

 

Een jonge dertiger met een voorliefde voor wijn. Dat komt niet zo vaak voor. Hoe is die passie ontstaan?

“Wijn spreekt me al van kinds af aan. We gingen op reis naar Frankrijk en Spanje, dé wijnlanden bij uitstek, en daar bezochten we verschillende wijnboeren. Daarna heb ik een opleiding tot sommelier gevolgd. Sindsdien staat wijn heel centraal in mijn leven. Wijn drinken doe je ook niet alleen en dat vindt ik zo belangrijk. Ondertussen werk ik niet meer als sommelier, want het horecaleven was moeilijk te combineren met mijn privéleven, maar ik ben dus wel nog altijd actief bezig met wijn.”

 

Zeg dat wel, want je hebt een eigen wijngaard!

“Ja, Wijndomein Piro. Mijn opa heeft zijn hele leven een stuk landbouwgrond bewerkt in Herzele. Toen hij tachtig jaar werd, gaf hij mij de kans om dat over te nemen. Het stuk grond was de ideale kans om mijn droom waar te maken en een eigen wijngaard te starten. In 2013 startte ik in de tuin van mijn opa een kleine proefwijngaard op. Na wat experimenteren en het volgen van enkele cursussen, werd de eerste commerciële wijngaard in 2014 aangeplant. De passie was zo groot dat in 2016 het volgende perceel werd aangeplant. Het is kleinschalig, maar we hebben toch de bedoeling om binnen enkele jaren enkele flessen op de markt te brengen. De eerste oogst vond in eind september 2017 plaats en dat ligt nu te rijpen op flessen. De eerste resultaten van onze mousserende schuimwijn worden verwacht tegen begin 2019.”

 

Wijn verbouwen in onze streek, dat lijkt geen evidentie, maar het kan dus?

Onze wijngaard ligt in Hillegem en Herzele. In Herzele kan je de wijngaard vinden achter de molen Ter Rijst. Het klimaat in onze streken is enorm veranderd. We hebben hier ook een goede bodemstructuur. Als je beide factoren kan combineren, dan is wijn verbouwen in onze streken zeker mogelijk.”

 

Over welke wijnen gaat?

“We hebben ervoor gekozen om Chardonnay en Pinot-Blanc aan te planten. Het is ook de bedoeling om daar schuimwijn van te maken.”

 

Eind augustus wil je jouw passie voor wijn delen met de Herzelenaren, want je organiseert een wijnevenement aan onze Burcht: De Wijnkoer.

“Samen met een vriend met een gemeenschappelijke passie voor wijn gaan we op vrijdagavond 24 augustus vanaf 17u00 de burchtsite ombouwen tot een wijnfestival. Gezelligheid staat centraal. Je koopt een wijnglas aan en met dit glas kan je naar de verschillende standen gaan. Vervolgens kan je de wijnen kopen aan de hand van een proevertje, een glas of een fles. Je kan dan aan die stand gezellig genieten met je familie en vrienden.”

 

Een beetje te vergelijken met een bierfestival? En nadien met een volle koffer wijn naar huis?

“Je kan wijnen nabestellen, maar dat is eigenlijk niet het oorspronkelijke doel van dit evenement. We willen vooral een gezellige sfeer creëren rond de Burcht. En de bierliefhebbers moeten zeker niet thuisblijven, want we zullen ook streekbieren aanbieden. We hebben er heel veel zin in!”

 

Luister hieronder naar het interview van Wouter De Vuyst over De Wijnkoer in Helemaal Herzele op Radio Star.

Meer weten over het wijnevenement De Wijnkoer? Surf naar www.facebook.com/dewijnkoer

Meer weten over wijndomein Piro? Surf naar https://wijndomeinpiro.weebly.com


Audiofragmenten

  • Opnamedatum: 23-06-2018
  • Bron: Radio Star, HelemaalHerzele